Met een composthoop afval recyclen?

Veel mensen gaan tegenwoordig in hun tuin zelf groenten en fruit telen. Maar ook planten en bloemen kweken. Sommigen doen dit voor de ontspanning, andere weer om gezond voedsel te eten en weer een ander omdat het goedkoper is en zo heeft iedereen zijn eigen uitgangspunt. Een belangrijk proces van het zelf kweken, planten of telen is mest, aangezien mest voor de plant net zo belangrijk is als vitaminen voor de mens. In dit artikel kun je een van de vele manieren lezen hoe jij zelf een composthoop kan maken.

Waar kan je compost van maken?

Om zelf compost te maken is zeker niet moeilijk, maar er moet wel zorgvuldig te werk worden gegaan. Vrijwel al uw tuin en (ongekookt) keukenafval kan worden verwerkt tot compost. Dikke takken en wortelonkruiden maar ook glas en kunststoffen verteren niet of verteren te slecht waardoor hier geen compost van gemaakt kan worden. Wellicht wil je eerst zelf al het afval verzamelen? Dat kan eenvoudig met een grote Big Bag. Een Big Bag is een sterke tas waar heel veel tuinafval in opgeslagen kan worden. Dit wordt door container verhuurders vaak opgehaald en naar de groenstort gebracht.

Het opzetten van de compost hoop

Voordat er met het opzetten van de composthoop kan worden begonnen moet de grond eerst goed worden losgemaakt. De eerste laag die wordt aangebracht bestaat uit grof materiaal zoals takjes en stro. Dit word ook wel ontwateringlaag genoemd. De ontwateringlaag is vooral belangrijk voor vaste grond. Daarna wordt er een laag tuin en keukenafval toegevoegd van ongeveer 15 tot 20 cm hoog. Vervolgens wordt een dun laagje kalk toegevoegd. Tenslotte wordt een dun laagje grond of al verteerde compost toegevoegd van ongeveer 3 cm hoog. Op deze manier wordt de composthoop laagje voor laagje opgebouwd tot maximaal 1.5 meter hoogte.

Goed aandrukken

Om te voorkomen dat de composthoop te los wordt is het belangrijk om deze tijdens het opstapelen soms aan te drukken. De composthoop kan in de winter bedekt worden met stro, maïsstengels of een net. In de zomer kan de composthoop worden gebruikt om pompoenen te kweken waardoor uitdroging van de composthoop ook gelijk voorkomen wordt.

Waar bouw ik de composthoop op?

Het is belangrijk om de composthoop op te bouwen in een schaduw van bijvoorbeeld een boom. Hierdoor droogt de composthoop niet al te snel uit. In een warme periode is het belangrijk om een enkele keer water over de composthoop te gooien. Na ongeveer 5 maanden is het belangrijk dat u de composthoop omzet, dit wil zeggen dat het binnenste gedeelte dat al verteerd is naar buiten wordt gebracht en de buitenkant van de composthoop dat nog niet verteerd is binnen in wordt geplaatst. Na nog een 5 maanden is de composthoop bruikbaar. De composthoop is dan mooi zwart van kleur. Het is mogelijk om dit proces te versnellen door speciale compostmakers te kopen, de meeste tuincentra verkopen deze ook. Het is dan echter wel belangrijk dat u de gebruiksaanwijzingen goed door leest voor u het middel gaat gebruiken. Het is ook mogelijk om de composthoop op te bouwen in een container of een grote bak. Het belangrijkste is dat de compost hoop vochtig blijft zodat alles goed kan verteren. Dus met andere woorden gooi uw etens overschotten niet weg maar maak er compost van. Jouw tuinafval recyclen kan ook op andere manieren. Denk bijvoorbeeld aan het huren van een container. Er wordt dan een afzetbak bij je thuis afgeleverd (voortuin, achtertuin of oprit) en daarin kun jij al je tuinafval deponeren. Je kunt vervolgens met de verhuurder van de tuinafval-container een afspraak maken wanneer het weer wordt opgehaald. Dit kan een Big Bag zijn, maar ook een 3 kuub of 6 kuub container.

Wat extra bijverdienen?

Ook als u een extra paar euro’s wilt verdienen kun je dus zelf compost gaan maken. Jaarlijks worden er veel voedingsresten weggegooid. Vraag aan de buren en in de buurt of ze toevallig al die voedselresten kunnen bewaren voor jouw zodat jij er compost van kan maken. Veel bedrijven en tuincentra’s zullen erg blij zijn om van jouw die compost over te kopen. Compost ruikt erg sterk dus om overlast in de buurt te voorkomen is het slim om misschien een container aan te schaffen die je kan afsluiten zo heeft de buurt en jij zelf geen last van stankoverlast. Denk er wel bij na dat compost maken een lange tijd in beslag neemt, als jouw compost klaar is voor de verkoop zorg er dan voor dat je niet alles in een keer verkoopt. Bewaar redelijk wat compost zodat in de toekomst nieuwe compost zich makkelijker en sneller kan vormen in de oude compost. Zo hoef je niet lang te wachten tot jouw 2de composthoop klaar is.

Tuin Diverse