Welke tuinstijl past bij jou?

Op het gebied van tuinen is er enorm veel mogelijk. Daardoor kan het lastig zijn als je besluit om een nieuwe tuin aan te laten leggen om te bepalen welke tuinstijl het beste bij je past. In dit artikel bespreken we daarom een aantal verschillende soorten tuinstijlen, zodat je een beeld krijgt van de mogelijkheden. Lees snel verder om te weten welke stijl jou het meest aanspreekt!

Trouwens, wil je er zeker van zijn dat je de juiste tuinstijl kiest? Dan adviseren wij je om een hovenier in te schakelen. Een hovenier kan je over alle mogelijkheden en de voor- en nadelen per tuinstijl informeren en vervolgens een passend tuintonwerp voor je ontwerpen. Kies bij voorkeur altijd voor een 3D tuinontwerp, zodat je van te voren een virtuele toer door je toekomstige tuin kunt maken. Zo kom je achteraf niet voor telleurstellingen te staan. Een voorbeeld van een hoveniersbedrijf dat zeer ervaren is in het maken van 3D tuinontwerpen is Aardoom Hoveniers uit Ridderkerk.

De moderne tuin

De moderne tuin is strak ontworpen en erop ingericht om van het buitenleven te kunnen genieten. Daardoor kan een terras of een vlonder niet ontbreken. De gebruikte tegels zijn vaak groot en hebben een moderne uitstraling. Om het geheel compleet te maken zie je vaak waterelementen, zoals fonteintjes die bijvoorbeeld in stenen poten zijn weggewerkt, en sfeervolle tuinverlichting. Voor wat betreft de beplanting, wordt gebruik gemaakt van onderhoudsarm groen. Het doel van de tuin is immers om te genieten en niet zozeer om veel tijd te spenderen aan tuinonderhoud.

De stadstuin

Een tuin in de stad is vaak klein, maar absoluut niet saai! In een stadstuin hoort veel beplanting thuis en wordt er gewerkt met hoogteverschillen en verschillende kleuren om het geheel een mooie uitstraling te krijgen. Het gedeelte van de tuin dat betegeld wordt, is tot een minimum beperkt, omdat dit juist in de stad voor extra hitte zorgt. Bovendien kan het regenwater door de betegeling minder goed in de grond trekken.

De diervriendelijke tuin

Een tuin die op dieren is gericht, bevat vaak een combinatie van verschillende soorten tuinstijlen. Ook zie je er vaak een vijver in terug of in ieder geval waterelementen. De beplanting is erop gericht om de natuur naar je tuin te lokken. Dat betekent dat egels, vogels, kikkers en andere diersoorten graag in je tuin verblijven.

Een diervriendelijke tuin is ook afgestemd op eventuele huisdieren, zoals honden en katten. Deze dieren kunnen bepaalde planten niet verdragen, wil je weten welke soorten beplanting voor jou huisdieren een probleem kunnen opleveren? Vraag dan aan een hoveniersbedrijf om tuinadvies zodat je achteraf niet voor nare verrassingen komt te staan.

De kindvriendelijke tuin

Omdat veel mensen Nederland kinderen hebben, kiezen veel mensen voor een kindvriendelijke tuin. Concreet betekent dit dat de beplanting tegen een stootje kan en er zo weinig mogelijk elementen zijn waaraan kinderen zich kunnen bezeren. Een rotspartij met scherpe stukken steen zul je in dit soort tuinen daarom niet zien. Ook zijn schaduwrijke plekken een belangrijk element in een kindvriendelijke tuin, zodat de kinderen minder snel verbranden als in de zomer aan het buitenspelen zijn. De omheining is erop afgestemd dat de kinderen de tuin niet zomaar kunnen verlaten, denk bijvoorbeeld aan een schutting.

De moestuin

Een moestuin is erop ingericht om zelfvoorzienend te zijn voor een deel van de voedselbehoefte. Daardoor bevatten dergelijke tuinen veel grond waarin verschillende soorten groentes en kruidenplanten groeien. De kruidenplanten hebben overigens een belangrijke tweede functie: ongedierte zoals mieren en slakken uit de tuin weren.

Bedrijfstuinen

Veel ondernemers zijn zich er nog niet van bewust, maar een bedrijfstuin kan een bijdrage leveren aan het verbeteren van de bedrijfsresultaten. Een groene werkomgeving zorgt namelijk voor minder stress, minder ziekteverzuim en meer creativiteit. Bedrijfstuinen zijn vaak onderhoudsarm ingericht, waardoor de vaste kosten laag zijn. Daarmee is een bedrijfstuin een goede investering voor ieder bedrijf.

Tuin Diverse